POLITIEK5 sep '15 07:15

Spekman: PvdA moet tegenover VVD durven staan

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Partijvoorzitter Hans Spekman vindt dat de PvdA zich meer en openlijker moet afzetten tegen coalitiegenoot VVD.

ANP
ANP

Dat blijkt uit een interview met de Volkskrant zaterdag. Wat hem betreft moet zijn partij nog deze kabinetsperiode zaken proberen te veranderen die voor de PvdA ideologisch van groot belang zijn.

,,Wij moeten weer diametraal tegenover de VVD durven te gaan staan. Samen hebben we dit land door de crisis getrokken. Maar nu gaat het erom of PvdA en VVD een nieuw samen kunnen vinden. Doorgaan op de weg van individualisering en het snelle geld zie ik niet zitten'', zegt Spekman. De wereld van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra is niet de wereld van de PvdA, stelt hij.

Volgens Spekman heeft het ,,de afgelopen twee jaar soms behoorlijk geknetterd en geknarst met de VVD. Dat was meestal niet openbaar. Die botsingen moeten nu meer publiek gaan plaatsvinden.'' Wat hem betreft ,,gaat het weer knallen in de Tweede Kamer tussen ons en andere partijen. Dat is goed voor het land.''

Confrontatiekoers

Scherper profileren is in zijn ogen nu ook mogelijk, omdat de crisis voorbij is en de economische situatie gunstiger wordt. ,,Ik wil doorpakken naar een maatschappij waarin we weer omkijken naar elkaar.''

Spekman vindt dat fractieleider Diederik Samsom de kwaliteiten heeft om de confrontatiekoers te leiden. Hij wil zelf ook nog een termijn door als voorzitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen