POLITIEK30 sep '15 06:53Aangepast op 30 sep '15 17:00

'Niet alleen massale opvang vluchtelingen'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Asielzoekers in Nederland worden niet alleen maar in grootschalige opvangcentra ondergebracht.

ANP
ANP

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) weerspreekt dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kleine opvangruimtes die gemeenten soms aanbieden, altijd weigert.

GroenLinks bracht dat woensdag naar voren. De partij pleit juist voor een kleinschalige opvang, omdat dit gemakkelijker is te organiseren en de kans op weerstand in gemeenten en onder bewoners afneemt. Ook is het voor de asielzoekers zelf prettiger en zullen ze eenvoudiger integreren, vindt GroenLinks. Maar uit financiële overwegingen zou de organisatie alleen voor massale opvangruimtes kiezen waar honderden mensen tegelijk worden ondergebracht.

Volgens Dijkhoff is het COA wel bereid om met gemeenten over kleinschaliger plekken te praten, maar gaat het erom dat deze opvang aan alle eisen voldoet. Hij wil kijken of het mogelijk is om erkende vluchtelingen onder te brengen in kleinschalige gebouwen.

Deze statushouders komen nu in aanmerking voor eigen huizen, maar de doorstroming hapert. Er zijn te weinig woningen beschikbaar in gemeenten om alle erkende vluchtelingen te huisvesten. Ruim 13.000 statushouders moeten daarom langer in de asielzoekerscentra verblijven. Omdat die overvol zitten, moeten er voor de duizenden nieuwkomers snel opvanglocaties bij komen. Volgens Dijkhoff wordt nu een op de tien sociale woningen die vrij komen, toegewezen aan vluchtelingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen