POLITIEK25 nov '15 14:29Aangepast op 25 nov '15 15:21

Binnenhof open of dicht, dat is de kwestie

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Architecten die vinden dat het Binnenhof niet dicht hoeft tijdens de renovatie en projectleiders die het parlement op het hart drukken de boel toch vooral wel te sluiten.

ANP
ANP

Ze lieten zich woensdag horen tijdens een hoorzitting, die Kamerleden moet helpen hun keuze te bepalen over wat er moet gebeuren met het politieke hart van Nederland.

Het Binnenhof moet volgens het kabinet in één keer en in 5,5 jaar worden opgeknapt. Het gaat dan helemaal dicht. De gebruikers moeten in die periode elders bivakkeren.

Over één ding waren sprekers uit beide kampen van deskundigen het woensdag eens: er had nog meer oog voor duurzaamheid in de renovatieplannen kunnen zijn. Pi de Bruijn, verantwoordelijk voor de uitbreiding van de Tweede Kamer in 1992, mist het aspect. Henk Bol van bouwbedrijf Bam vindt het 'beperkt geformuleerd'. Toch is er volgens de huidige plannenmakers wel in duurzame maatregelen voorzien, maar staat in de plannen niet alles wat allemaal ook kan en nog zal kunnen.

Combinatie

Hans van Heeswijk, onder meer bekend van het verbouwen van het Mauritshuis, zei dat de renovatie niet één grote klus is, maar een combinatie van 'kleine maatwerkprojecten'. Het is daarom het handigst een projectteam met de beste specialisten op die gebieden te formeren en op het Binnenhof los te laten.

De klus kan in fasen worden gedaan en daarbij kan telkens een ander stukje onder handen worden genomen. Andere delen kunnen dan in gebruik blijven. Dat is veel beter, vindt ook architect André van Stigt, die overigens zelf nog een plan gaat uitdenken. Als het Binnenhof wordt verlaten, is het volgens hem echt niet eerder klaar. De urgentie om op te schieten verdwijnt, verhuizen geeft ook kosten en overlast en is een 'slecht signaal'. Het hoeft volgens hem ook allemaal niet zo lang te duren.

André van der Zande, ten tijde van de verbouwing daar secretaris-generaal ministerie van Landbouw, is door ervaring wijs geworden en is een van de voorstanders van sluiting. Inzichten veranderen immers telkens en dat maakt het proces er niet sneller op: ,,Zo krijg je drie bevallingen voor één baby.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen