POLITIEK23 nov '15 19:05

Meer aandacht voor verwarde justitieklant

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) wil meer aandacht geven aan verwarde personen die in aanraking komen met justitie en gevaarlijk zouden kunnen zijn.

ANP
ANP

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is te spreken over een 'verbeterprogramma' van het College van procureurs-generaal, blijkt uit een brief van de bewindsman aan de Tweede Kamer.

In het programma is onder meer het ,,gevaarscriterium'' ingevoerd. Aan de hand daarvan kunnen zaken als ,,gevoelig'' worden bestempeld. Dat maakt het mogelijk om nog meer zeilen bij te zetten in opsporing en vervolging. Ook kunnen vrijheidsstraffen eerder worden toegepast.

Het programma en de brief volgen op de bevindingen van de commissie-Hoekstra, die naging wat er misging in de zaak van Bart van U., de verdachte van het doden van oud-minister Els Borst.

Verder wordt gekeken naar een stevigere rol voor de officier van justitie als het gaat om gedwongen zorg. Het moet door de verbeteringen ook duidelijker zijn wie waarvoor verantwoordelijk is. Intussen is justitie druk doende met het verzamelen van DNA, blijkt uit de brief van de minister, die spreekt van een 'inhaalslag'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen