POLITIEK7 okt '15 21:46

Rekentoets nog geen geschiedenis

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Leerlingen in het voortgezet en middelbaar onderwijs zijn niet van de verplichte rekentoets af.

ANP
ANP

De tegenstanders in de Tweede Kamer probeerden woensdagavond tevergeefs de PvdA zover te krijgen zich definitief af te keren van de omstreden test en ook op álle schoolvormen. Maar de PvdA doet dat niet, zodat hiervoor geen Kamermeerderheid is, bleek in een debat.

De coalitiepartij houdt de rekentoets op het vwo overeind en de uitslag gaat vanaf dit schooljaar ook meetellen voor het halen van het diploma. Het grootste deel van de oppositie wil hier ook van af. Maar volgens PvdA'er Tanja Jadnanansing zijn de resultaten tot nu toe zo goed dat invoering hier wel verantwoord is.

Dat geldt echter niet voor vmbo, mbo en havo, meent ze. Op deze scholen mogen de toetsen dus niet meetellen, nú nog niet, aldus de PvdA'er. Ze druist daarmee in tegen het plan van minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Die willen dat de rekentoets alleen op het mbo nog niet gaat meetellen, omdat het rekenonderwijs daar nog niet op orde is.

Onbegrijpelijk

De VVD steunt het kabinet en is teleurgesteld over de houding van de coalitiepartner. VVD'er Karin Strauss vindt het ,,onbegrijpelijk'' dat de PvdA de drempel voor het rekenen zo verlaagt dat ,,jongeren erover struikelen''. Jongeren zijn daar volgens haar niet mee geholpen. De liberalen vinden alleen de PVV aan hun zijde.

SP, D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP zijn faliekant tegen de rekentoets en willen van dit ,,gedrocht'' af. Ze pleiten voor betere rekenlessen maar willen niet dat leerlingen de dupe worden van de in hun ogen toetsdrift van het ministerie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen