POLITIEK25 mrt '15 10:51

'Afschrikking NAVO wellicht onvoldoende'

Auteur: ANP Nieuws

SOESTERBERG (ANP) - Het is niet langer zeker dat de NAVO nog voor voldoende afschrikking zorgt om oorlog te voorkomen in Europa.

ANP
ANP

Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag op een conferentie over de toekomst van de krijgsmacht.

Voor een dergelijke situatie moeten we gereed zijn, aldus Hennis. Ze verwees onder meer naar Rusland. Het gedrag van dat land ,,laat nog veel te wensen over''. Rusland annexeerde vorig jaar de Krim en mengt zich actief in het conflict in het oosten van Oekraïne.

Hennis: ,,De afgelopen decennia heeft het bondgenootschap getoond wat het kan bereiken. Maar het voortduren van het succes is niet vanzelfsprekend.''

Bescherming

NAVO-landen beschermen elkaar. Artikel 5 van het handvest van het bondgenootschap stelt dat een aanval op één lid een aanval op alle lidstaten betekent. Hierdoor ontstaat een afschrikwekkend effect.

Ze pleitte voor verdere samenwerking op militair gebied in Europa. ,,De NAVO zal alleen maar voordeel hebben van een sterk Europa en de trans-Atlantische band versterken.'' Europese landen moeten meer investeren in defensie, voegde ze eraan toe.

Belgen en Duitsers

De Nederlandse krijgsmacht werkt al nauw samen met onder meer de Belgen en de Duitsers. Zo is de Luchtmobiele Brigade geïntegreerd in de Duitse Division Schnelle Kräfte. De samenwerking met andere landen zal verder worden uitgebreid, verklaarde Hennis.

In het Nationaal Militair Museum praten 450 leiders uit binnen- en buitenland op uitnodiging van de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, over de uitdagingen die de krijgsmacht te wachten staan, en mogelijke oplossingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen