POLITIEK7 okt '15 16:52Aangepast op 7 okt '15 17:58

PVV botst met SP over Antillen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - PVV en SP zijn elkaar in de haren gevlogen over de toekomst van de Nederlandse Antillen.

ANP
ANP

De PVV wil van de overzeese eilanden in het Koninkrijk af en verweet de Tweede Kamer niet te luisteren naar de burgers en met geen enkel voorstel te komen. ,,Kletskoek. In welke kelder heeft u gezeten de afgelopen jaren?'' sneerde SP'er Ronald van Raak naar PVV'er Sietse Fritsma.

De SP'er wees erop dat hij met de VVD juist voorstellen heeft gedaan om de banden tussen Nederland en de eilanden drastisch te veranderen. ,,Het Koninkrijk werkt niet. We moeten toe naar een gemenebest'', zei Van Raak. In zo'n structuur is elk land onafhankelijk en is samenwerking het uitgangspunt. De Kamer is verdeeld over dit idee.

Andere partijen dringen aan op een goede geschillenregeling om conflicten beter op te kunnen lossen. Nu is er vaak gedoe over (financiële) problemen op de eilanden en is het lastig de problemen aan te pakken. Nederland heeft een zorgplicht voor de Antillen.

Verziekt

Het merendeel van de Nederlanders wil volgens de PVV ook af van Curaçao, Sint-Maarten en Aruba, die zelfstandige landen in het Koninkrijk zijn. Fritsma verwees naar een onderzoek dat de PVV had laten uitvoeren waaruit bleek dat ruim 60 procent hier achter staat. De inwoners van die eilanden zullen dan geen Nederlander meer zijn, aldus de PVV'er.

De PvdA maakt zich juist sterk voor betere relaties. Roelof van Laar van de PvdA zei dat de politieke verhoudingen soms verziekt zijn. ,,Soms zakt de moed ons in de schoenen, maar we zien ook veel positieve energie. We moeten de hoop nooit opgeven. Het kán echt.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen