POLITIEK18 aug '15 16:38

PvdA wil opheldering over Palestijnse boetes

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De PvdA wil opheldering van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) over boetes die Israël oplegt aan Palestijnse boeren op de bezette Westelijke Jordaanoever en die vervolgens worden betaald met Nederlands hulpgeld.Volgens het AD van dinsdag gaat het om enkele tienduizenden euro's hulpgeld voor de periode 2013-2016 die aan boetes wordt besteed.

ANP
ANP

Volgens het AD van dinsdag gaat het om enkele tienduizenden euro's hulpgeld voor de periode 2013-2016 die aan boetes wordt besteed. Hierdoor krijgen Palestijnse boeren hun graafmachines en bulldozers weer terug die in beslag zijn genomen door het Israëlische leger.

Het voldoen van ,,deze pestboetes aan de Israëlische bezetters roept toch serieuze vragen op'', aldus Michiel Servaes van de PvdA. ,,Aandringen op het stopzetten van dit soort praktijken zou veel logischer en effectiever zijn.'' Het is volgens hem ook niet voor het eerst dat Nederlandse hulpprojecten ,,op deze manier gefrustreerd worden''.

Ook de SGP wil opheldering van het kabinet, maar om een andere reden dan de PvdA. SGP-leider Kees van der Staaij wil weten of het kabinet het een ,,zuiver gebruik van ontwikkelingsgeld'' vindt om boetes te betalen. Hij is er zelf in elk geval tegen, blijkt uit zijn Kamervragen. Van der Staaij denkt dat Nederland met het betalen van de boetes het rechtssysteem in Israël ondergraaft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen