POLITIEK14 apr '15 21:10Aangepast op 14 apr '15 22:29

Dijkhoff toch aan de slag met Juridisch Loket

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) gaat met het Juridisch Loket overleggen over de sluiting van de balies.

ANP
ANP

Hij stemde in met een dringend verzoek hiertoe van de Tweede Kamer, die de afschaffing van de inloopspreekuren wil terugdraaien.

Sinds vorige week zijn de balies van twintig vestigingen gesloten en medio mei gaan de laatste balies van tien locaties in de grotere steden dicht. Voortaan moeten mensen met een juridische hulpvraag eerst bellen, waarna ze worden doorverwezen of toch op afspraak mogen komen. Het Juridisch Loket moet kosten besparen en denkt zo doelmatiger te kunnen werken.

Regeringspartij PvdA en de meeste andere partijen vrezen echter dat bellen een te hoge drempel is voor de meest kwetsbare mensen. Sommigen kunnen niet eens bellen of hun hulpvraag onder woorden brengen, stelden ze. Dat betekent volgens hun dat de toegang tot het recht wordt beperkt en daar is Dijkhoff verantwoordelijk voor. Ze willen dat er een fysieke mogelijkheid blijft om bij deze laagdrempelige en waardevolle voorziening binnen te komen.

Zorgen

Dijkhoff en zijn eigen VVD vinden de gekozen werkwijze zo slecht nog niet. Volgens Kamerlid Foort van Oosten wil de VVD de toegang ook niet beperken, maar is er niets mis met de aanpassingen. Mensen worden in zijn ogen nog steeds fatsoenlijk te woord gestaan.

Dijkhoff snapt de zorgen over de risico's. Het Juridisch Loket wil de effecten van de sluiting onderzoeken en de staatssecretaris wilde dat afwachten, maar hij gaat nu toch op korte termijn over de maatregelen praten. Wel benadrukte hij dat hij niet direct zeggenschap heeft over de bedrijfsvoering van de zelfstandige stichting die erachter zit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen