POLITIEK26 sep '15 17:15

Rutte: betrek bedrijven bij duurzame doelen

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - Het bedrijfsleven moet meer betrokken worden bij de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, zoals de strijd tegen honger, armoede en klimaatverandering in de wereld.

ANP
ANP

Premier Mark Rutte betoogde dat zaterdag in zijn speech op de VN-top in New York.

De top staat in het teken van de nieuwe ontwikkelingsdoelen, die een vervolg zijn op de millenniumdoelen. Nederland is er met een zware kabinetsdelegatie vertegenwoordigd. Behalve Rutte zijn ook de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) aanwezig. Koning Willem-Alexander spreekt maandag de zogeheten Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe.

In zijn speech zei Rutte dat de private sector nodig is voor de lange termijnfinanciering van de nieuwe ontwikkelingsdoelen en dat samenwerking tussen bedrijven en overheden nodig is om projecten uit te voeren. Het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse overheid zijn hier al volop mee bezig, aldus de premier.

Heineken

Hij verwees naar bierbrouwer Heineken dat ernaar streeft om in Afrika en in het Midden-Oosten 60 procent van de ingrediënten op lokale markten te kopen. Het kabinet steunt dit door training van lokale boeren. In Burundi heeft dat er al toe geleid dat 18.000 boeren kunnen leven van wat ze verkopen aan Heineken.

Een ander voorbeeld is een initiatief om ondervoeding tegen te gaan. Hierin werken de overheid, ontwikkelingsorganisaties de Wageningen Universiteit en bedrijven als Unilever, DSM en AkzoNobel samen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen