POLITIEK27 mrt '15 10:42Aangepast op 27 mrt '15 11:01

Kamer tevreden met uitstel verkoop ABN AMRO

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft positief gereageerd op het besluit van minister Dijsselbloem van Financiën om geplande verkoop van ABN AMRO uit te stellen.

ANP
ANP

De minister liet dat vrijdag weten aan de Tweede Kamer.

Reden voor het uitstel is de onrust rond de salarisverhogingen aan de top van ABN AMRO. De Tweede Kamer was daar deze week laaiend over. D66-Kamerlid Wouter Koolmees zegt het besluit van Dijsselbloem wel te begrijpen. ,,Er was zoveel kritiek en morele verontwaardiging in de Tweede Kamer en dan is het goed daar eerst een debat over te voeren. Ik weet alleen niet wat de consequenties zijn van dit uitstel."

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt noemt het ,,een zeer groot besluit" dat de minister neemt en daarom moet er onmiddellijk opheldering komen. ,,Het CDA wil onmiddellijk antwoord van de minister op de Kamervragen over de salarisverhogingen bij ABN AMRO. Wij hadden vorige week zeer gegronde redenen te denken dat de verhogingen gedeeltelijk illegaal waren."

Terecht

,,De PvdA vindt de beslissing van minister Dijsselbloem terecht. Een ABN op eigen benen moeten we kunnen vertrouwen. Dat gaat duidelijk niet vanzelf. Terwijl medewerkers worden ontslagen en ondernemers moeilijk krediet krijgen, stelt de top het eigen financieel gewin voorop. De top heeft lak aan de maatschappij, haar werknemers en brengt de bank hiermee in diskrediet", zegt PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer.

SP-Kamerlid Arnold Merkies vindt het goed dat er nu geen beslissing wordt doorgedrukt, terwijl er nog zo veel vragen leven over het onverantwoorde gedrag van de top van ABN. ,,Het bestuur en de raad van commissarissen lijken niet te beseffen welke maatschappelijke rol de bank speelt. Dat roept opnieuw de vraag op waarom de bank überhaupt naar de markt zou moeten. Wat ons betreft komt van uitstel afstel.''

Verstandig

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten noemt de houding van minister Dijsselbloem ,,verstandig". ,,Het is goed om deze zaak eerst rustig verder te bespreken met de minister voor we over het hele traject richting beursgang gaan beslissen.''

,,Het is goed dat de verkoop is uitgesteld", reageert GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. ,,Het was zeer de vraag of de overheid het belastinggeld dat ze in de bank gestopt had zou terugkrijgen. Ik ben blij dat er nu geen haast gemaakt wordt. Nu de verkoop uitgesteld is verwachten wij dat Dijsselbloem zijn rol als aandeelhouder activistischer gaat invullen. Dat is hij de belastingbetaler verschuldigd."

VVD-Kamerlid Aukje de Vries: ,,Een bank hoort niet in staatshanden te zijn. De VVD was, is en blijft voorstander van een beursgang van ABN AMRO tegen een voor de belastingbetaler zo aantrekkelijk mogelijk bedrag. Dat lukt beter als er geen sprake is van ruis op de lijn. Tegelijkertijd is het beursklimaat nu wel behoorlijk gunstig voor een beursgang. Ik wil daarom van de minister weten hoe snel hij welke stappen wil gaan zetten.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen