POLITIEK7 apr '15 19:03

SP vreest geldverspilling en bureaucratie UWV

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De SP vreest dat uitkeringsinstantie UWV wordt opgezadeld met een overbodige taak die gaat leiden tot geldverspilling en bureaucratie.

ANP
ANP

Ook uitkeringsgerechtigden moeten rekening houden met onnodig papierwerk. Aanleiding voor die vrees bij de SP is een recent werkbezoek van Kamerleden aan het UWV.

De Kamerleden kregen tijdens dat bezoek uitgelegd dat werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering vanaf 1 januari 2016 verplicht zijn elke maand hun bijverdiensten op te geven, ook als ze die maand helemaal niets hebben verdiend. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico die maand geen uitkering te krijgen.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt vindt dat onbegrijpelijk en wil in een Kamerdebat woensdag opheldering van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Ulenbelt: ,,Het is logisch dat mensen het moeten laten weten als ze inkomsten hebben, maar iedere maand door moeten geven dat je geen inkomsten hebt, is onnodige bureaucratie. Als iemand niets bijverdient, krijgt hij zijn volledige WW-uitkering en is melding maken dus nergens voor nodig.''

Het UWV moet 524 mensen extra aannemen om de verplichte meldingen van geen bijverdiensten in goede banen te leiden. Dit kost volgend jaar 41 miljoen euro. Ulenbelt: ,,Het UWV heeft alleen maar moeten bezuinigen waardoor er amper nog geld is om werkzoekenden fatsoenlijk te begeleiden. Blijkbaar is er wat minister Asscher betreft wel geld om over de balk te gooien en mensen op te zadelen met onnodig papierwerk. Ik ga de minister deze week verzoeken deze regels onmiddellijk aan te passen en het geld te gebruiken om mensen aan het werk te helpen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen