POLITIEK20 apr '15 06:18

VVD: drankrijders harder aanpakken

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Dronken automobilisten moeten harder worden gestraft.

Barbara Visser (M). ANP
Barbara Visser (M). ANP

Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Barbara Visser maandag in De Telegraaf.

Voor de VVD is het ,,onverteerbaar' dat beschonken automobilisten wegkomen met een taakstraf of dat automobilisten die een kind hebben doodgereden hun rijbewijs met een beroep op persoonlijke omstandigheden mogen houden. ,,Dronken wegpiraten maken keer op keer slachtoffers, maar de straffen zijn in de praktijk belachelijk laag. Het is niet uit te leggen dat je je zoon of dochter moet begraven en de dader bij wijze van spreken fluitend de rechtbank uit loopt.''

Visser komt daarom met een actieplan. ,,Wij richten onze pijlen op hardleerse drankrijders. Zij maken keer op keer slachtoffers. De VVD wil de gewone weggebruiker beter beschermen en drankrijders veel meer op huid zitten. Van een persoonsgerichte aanpak tot harder straffen.''

Alcoholslot

In haar actieplan komt het alcoholslot terug. Het wordt automatisch opgelegd bij recidive en bij automobilisten die voor het eerst worden gepakt, maar een promillage hebben van meer dan 1,3 (ervaren bestuurders) of 1,0 promille bij beginnende bestuurders.

De VVD wil ook een onderzoek naar verdergaande maatregelen tegen automobilisten die vaker dan een keer zijn gepakt met te veel drank op. Visser denkt daarbij aan een dagelijkse meldplicht op het politiebureau, een enkelband of een plicht gedwongen af te kicken van de alcolholverslaving voor wie zijn rijbewijs terug wil. Auto's van notoire drank- en doorrijders moeten in beslag worden genomen.

Daarnaast moet de wet worden aangepast om hogere straffen te kunnen opleggen voor drankrijders. Taakstraffen moeten onmogelijk worden na dodelijk of zwaar lichamelijk letsel als gevolg van rijden onder invloed van drank of drugs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen