POLITIEK29 sep '15 15:01Aangepast op 29 sep '15 15:39

Asielaanvragen vorige week gedaald naar 2400

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen dat zich in Nederland meldde is vorige week fors gedaald, naar 2400.

ANP
ANP

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) zei dat dinsdag.

De week ervoor lag het aantal asielaanvragen nog op 4100. De weken daarvoor kwam het uit op 3100 en 1800. Dijkhoff rekende voor dat het aantal aanvragen in de laatste week is gedaald met 42 procent ten opzichte van de week ervoor. Maar vorige week scoorde daarmee nog wel onder de top drie van drukste weken van dit jaar.

Dijkhoff kan de terugloop moeilijk verklaren. Mogelijk komt het door de grenscontroles die meerdere landen in Europa invoerden, maar het kan ook door weersomstandigheden komen. Om een tendens te zien, moet er over meerdere weken worden gekeken. Bovendien, aldus Dijkhoff, het zijn er minder, maar ze komen nog altijd bovenop de aantallen die de afgelopen maanden binnenkwamen. Het blijft ,,aanpoten'' met de eerste opvang.

Syrië

Over augustus was er juist sprake van een forse stijging van het aantal eerste aanvragen in vergelijking met juli. Vorige maand waren er 5358 nieuwe asielzoekers en dat is bijna 80 procent meer dan de 2992 aanvragers in juli, meldt de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND.

De meesten kwamen uit Syrië en Eritrea. In de eerste acht maanden van 2015 meldden zich in Nederland ruim 6000 Syrische en ruim 5300 Eritrese asielzoekers. In totaal waren er tot nu toe dit jaar ruim 17.000 eerste asielaanvragen.

Als alle aanvragen worden meegeteld, dus ook van nareizende familieleden en vervolgaanvragen, dan komt het aantal asielverzoeken tot en met augustus op ruim 26.000.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen