POLITIEK28 mrt '14 11:46

Kattenverjager mag blijven piepen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een hekel hebben aan poepende katten in hun tuin, mogen de beesten blijven verjagen met een apparaatje dat een hoge pieptoon maakt.

ANP
ANP

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) wil de verkoop van de ultrasone kattenverjagers en de plaatsing ervan niet verbieden.

Ze heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven, in antwoord op vragen van de SP. Het apparaat is volgens Mansveld bij normaal gebruik niet schadelijk voor mensen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit had de apparaatjes naar aanleiding van enkele klachten onderzocht. Bij sommige toestellen werd tot op 7 meter afstand een hoge waarde gemeten. Maar pas na een blootstelling aan het geluid van 8 uur kan sprake zijn van een gezondheidsrisico. Bij normaal gebruik is dat niet het geval, aldus de staatssecretaris.

De kattenverjager produceert een toon van 21.000 hertz. Dat is nogal hoog. Mensen kunnen over het algemeen maximaal een frequentie van 20.000 hertz waarnemen, al neemt dat met de jaren af. Kinderen kunnen tonen van 20.000 hertz horen, bij 30 jaar is dat gedaald tot 15.000 en bij 60 jaar tot 12.000, legt Mansveld uit. Katten zijn wel gevoelig voor deze hoge frequenties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen