POLITIEK11 sep '14 19:25

Van Rijn: uitstel zorgwet onlogisch

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil de vaart erin houden en de zorg voor kwetsbare ouderen en gehandicapten per 1 januari 2015 anders regelen.

ANP
ANP

Een jaar wachten met de veranderingen, zoals onder meer CDA, D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer voorstelden, vindt Van Rijn onlogisch zei hij donderdag.

,,Laten we niet halverwege hoogtevrees krijgen’’, hield hij de Kamer voor. De volksverzekering AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) moet sowieso worden aangepast omdat eerder is besloten dat komend jaar onderdelen daaruit overgaan naar gemeenten en zorgverzekeraars zodat die mensen thuis kunnen ondersteunen. ,,En we hebben een wet met verbeterpunten voor de langdurige zorg waar we al jaren over praten. Het zou dan toch merkwaardig zijn om die verbeteringen niet meteen mee te nemen.’’

In de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) wordt geregeld dat mensen die eigenlijk 24 uur per dag zorg nodig hebben terechtkunnen in een zorginstelling. De Wlz vervangt de AWBZ waarvan in 2012 bijna 800.000 mensen gebruikmaakten. Van Rijn gaat ervan uit dat er in 2015 ongeveer 280.000 mensen gebruik maken van Wlz waarin hij het beschermen van kwetsbare mensen en vernieuwing van de zorg samen wil laten gaan. Kern van de plannen is volgens de bewindsman dat zorg niet per se in een instelling gegeven hoeft te worden.

Gerelateerde artikelen