POLITIEK12 sep '14 16:14Aangepast op 12 sep '14 16:36

Rutte: begroting eerder publiceren kan niet

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Als het kabinet zijn begroting voor het komende jaar eerder publiceert, is dat schadelijk voor de samenhang tussen de begrotingshoofdstukken.

ANP
ANP

Premier Mark Rutte zei dat vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. ,,Alles hangt met alles samen'', aldus de premier. Wanneer elk begrotingshoofdstuk wordt vrijgegeven zodra het af is, verdwijnt dat verband.

Het kabinet besluit jaarlijks in augustus over de miljoenennota en andere begrotingsonderdelen. Die worden echter pas op Prinsjesdag openbaar. Elk jaar zorgt de geheimhouding voor wrevel bij Tweede Kamer en pers. Bovendien lekt veel informatie voortijdig uit.

In het verleden koos het kabinet er vaak voor om de stukken enkele dagen voor Prinsjesdag onder embargo te geven. Dat leidde doorgaans tot nog meer lekken. Dit jaar krijgen alleen Kamerleden de informatie onder embargo, op een beveiligde USB-stick. Dat is weer tegen het zere been van de pers.

Schadelijk

,,Een ideale oplossing bestaat niet'', zei Rutte. Maar het eerder vrijgeven van de Prinsjesdagstukken zou volgens hem schadelijk zijn voor de kwaliteit ervan. Wel kan de premier zich voorstellen dat er volgend jaar weer een andere embargoregeling komt in de aanloop naar Prinsjesdag.

Rutte reageerde terughoudend op het pleidooi van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg om de begrotingsstukken al eerder rond te sturen. Hij wees erop dat de regeling van dit jaar is overeengekomen in overleg met Van Miltenburg en senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol. Dat zijn overigens beiden, net als Rutte, VVD'ers.

Gerelateerde artikelen