POLITIEK28 mrt '14 11:47

Hans Blix: veiliger wereld niet door deze top

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De maatregelen die in Den Haag zijn afgesproken om terrorisme met civiel nucleair materiaal te voorkomen zijn nuttig.

ANP
ANP

,,Maar de top kan niet verhullen dat de nucleaire ontwapening in coma ligt en dat leiders van de landen met kernwapens zich daar niet al te druk over lijken te maken''.

Dat zegt Hans Blix, de Zweedse oud-leider van de internationale atoomwaakhond IAEA, dinsdag tegen het ANP. Blix (85) was ook het hoofd van de VN-inspecteurs die voor de Irak-oorlog in 2003 in dat land naar massavernietigingswapens zochten.

Om de wereld echt een veiliger plek te maken hadden de wereldleiders het in plaats van over nucleair terrorisme beter over het verminderen van het aantal kernwapens kunnen hebben, zegt hij.

Terroristen

Volgens Blix is de kans dat terroristen in staat zijn een echte kernwapen te bouwen, te stelen of tot ontploffing te brengen bijna te verwaarlozen. Wel is het volgens hem mogelijk dat kwaadwillenden met radioactief materiaal een 'vuile bom' maken; een explosief dat radioactief materiaal de lucht in blaast.

De afspraken die de wereldleiders hebben gemaakt om de gevaarlijke stoffen uit handen van terroristen te houden zijn met name daarom nuttig, aldus Blix.

Hij denkt dat de landen hun Haagse toezeggingen grotendeels zullen nakomen. Die zijn volgens hem overigens ,,sowieso niet erg belastend''.

Slotverklaring

In de slotverklaring van de top in Den Haag mist Blix wel afspraken over de nucleaire voortstuwing van schepen; kernonderzeeërs en vliegdekschepen en ijsbrekers met een kernreactor. ,,Het zou goed zijn geweest als de landen die daar hoogverrijkt uranium voor gebruiken, hadden afgesproken om te onderzoeken of dat ook met laagverrijkt uranium kan.''

Blix laat ook weten dat hij gelooft in een wereld zonder kernwapens. Die wapens noemt hij ,,duur en in de praktijk niet te gebruiken''. Maar dan moet wel meer worden gedaan om de internationale verhoudingen te ontspannen.

De Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim is daarbij volgens Blix niet behulpzaam. Oekraïne ging in 1994 akkoord met het inleveren van zijn kernwapens, in ruil voor de belofte dat Rusland en westerse landen het Oekraïense grondgebied niet zouden schenden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen