POLITIEK21 okt '14 18:47Aangepast op 21 okt '14 20:05

'Ebolacontrole bij aankomst weinig zinvol'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het is weinig zinvol om mensen die vanuit Afrikaanse risicolanden naar Nederland reizen, bij aankomst op bijvoorbeeld Schiphol te controleren op ebola.

ANP
ANP

Het is effectiever om in te zetten op de screening in de drie getroffen landen als daar mensen willen vertrekken. Dat gebeurt sinds augustus al met hulp van de Amerikanen en die inspanning wordt versterkt.

Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag mede namens haar collega op Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, aan de Tweede Kamer geschreven. Volgens Schippers geeft een screening bij binnenkomst het gevaar van schijnzekerheid en voegt die niets toe aan de controles bij vertrek. Ze verwijst naar adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Europese Centre voor Disease Control (ECDC). Schippers wil wel de voorlichting aan passagiers uit ebolagebieden verder verbeteren.

Andere landen zoals België, Frankrijk en Groot-Brittannië besloten wel om risicopassagiers te onderzoeken op ebola. Schippers had al eerder laten weten dat er geen directe vluchten naar Nederland zijn vanuit de risicolanden Sierra Leone, Guinee en Liberia. Het CDA in het Europees Parlement pleitte toch voor een screening op Schiphol, omdat het tot onzekerheid zou leiden nu ieder land een eigen koers volgt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen