POLITIEK28 jul '14 06:28

Rutte: geen grote militaire missie Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet ziet af van een militaire missie naar het rampgebied in het oosten van Oekraïne. De Tweede Kamer staat achter het besluit.

De risico's om betrokken te raken bij het conflict zijn te groot. Daardoor komt de doelstelling om stoffelijke overschotten en bezittingen terug te halen niet dichterbij.

Dat heeft minister-president Mark Rutte zondag gezegd na afloop van een extra ministerraad. Nederland kiest ervoor de huidige ongewapende missie stap voor stap uit te breiden met 60 man van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en 60 marechaussees. Als dat nodig is, kunnen er nog eens 100 marechaussees bijkomen. Nu zijn al 40 marechaussees in Oekraïne en 23 onderzoekers. Australië stelt nog 50 politiemensen beschikbaar en houdt er 100 achter de hand. Maleisië heeft ook nog 68 man politie toegezegd.

De missie zal hoogstens 3 weken duren, maar kan eerder worden beëindigd als de situatie te onveilig wordt of als het werk klaar is.

Niet realistisch
Rutte stelde dat in een situatie waarbij militairen vlakbij de Russische grens te maken krijgen met zwaarbewapende separatisten een militair overwicht niet te verkrijgen is. "Dat is niet realistisch, zelfs niet met een massale inzet van militairen. Een militaire operatie sluit wel aan bij het gevoel, maar draagt niet bij aan het realiseren van onze prioriteiten." Door op de huidige voet verder te gaan, kan escalatie worden voorkomen.

Tweede Kamer
De VVD toont begrip voor de afweging dat het risico om bij het conflict betrokken te raken te groot is. VVD-Kamerlid Han ten Broeke tegen BNR: "Je wil niet bij dat conflict betrokken raken en een grote militaire missie zou die kans hebben vergroot."

Ook de PvdA stemt in met het besluit. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie spreekt van een "verstandige keus van het kabinet om het grote risico op escalatie te vermijden en goed om nu alles op alles te zetten om alle slachtoffers zo snel mogelijk uit het gebied te halen.'' D66 en CDA willen het kabinet vragen stellen over het besluit.

Kiev
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en zijn Australische collega Julie Bishop zijn in Kiev voor overleg over een snelle vergroting van de huidige missie. Nederland en Oekraïne werken ook nog aan een verdrag waarin wordt vastgelegd dat personeel van de betrokken landen persoonlijke bewapening kan krijgen.

Gerelateerde artikelen