POLITIEK12 mrt '14 20:03Aangepast op 12 mrt '14 20:21

Timmermans wil nog geen wapenembargo Rusland

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Minister Frans Timmermans vindt het nog te vroeg om een wapenembargo tegen Rusland in te stellen.

ANP
ANP

Hij vindt het van groot belang dat de EU-afspraken hierover ,,strikt'' worden nagekomen, zei hij woensdag in de Tweede Kamer.

Verscheidene partijen waaronder GroenLinks en CDA willen snel de wapenexport naar Rusland bevriezen. Vooral de mogelijke leverantie van oorlogsschepen door Frankrijk aan de Russische marine steekt de partijen. ,,Waarom zet Nederland zo de rem op sancties'', vroeg Pieter Omtzigt van het CDA.

Timmermans verwacht na het ,,nepreferendum'' op de Krim zondag dat de Europese Unie volgende week nieuwe stappen tegen Rusland neemt. Het gaat dan om bevriezen van tegoeden, het instellen van reisbeperkingen en het afzeggen van de top tussen de EU en Rusland.

Escalatie

Gaat de escalatie verder, dan zal de EU als derde trap handelssancties en een wapenembargo instellen, zei de minister. Maar het elkaar ,,om de oren slaan met sancties'' lost het conflict niet op, benadrukte hij. Het is volgens hem belangrijk dat de Russen niet het gevoel krijgen dat de Oekraïne van ze is afgepakt.

Volgens Timmermans moet gekeken worden hoe Oekraïne met zowel de Europese Unie als Rusland een strategische relatie kan opbouwen en weer ,,een brug'' tussen het Westen en Oosten kan vormen. ,,Maar het duurt nog heel lang voor we daar zijn.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen