POLITIEK11 dec '13 05:27Aangepast op 11 dec '13 06:19

Filipino uit rampgebied mag langer blijven

Auteur: ANP Nieuws

Filipijnse werknemers in Nederland mogen hier voorlopig blijven, als ze uit het gebied komen dat vorige maand werd verwoest door de tyfoon Haiyan.

Ze kunnen tot 1 maart volgend jaar in ons land zijn. Dat kan ook als hun verblijfsvergunning eerder verloopt. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag laten weten.

Staatssecretaris Fred Teeven wil de Filipino's "iets meer tijd in Nederland geven'', aldus het ministerie. Het is niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat.

De meeste Filipino's in Nederland werken als au pair. Zij mogen normaal maar een jaar hier blijven. ,,Maandelijks eindigt het verblijfsrecht van tien à twintig Filipijnse au pairs in Nederland. Zij mogen nu iets langer blijven als ze uit het rampgebied komen en gezien de omstandigheden nog niet terug willen'', zegt het ministerie. De Filipino's moeten wel zelf voor een dak boven hun hoofd zorgen en ze moeten zelf in hun onderhoud voorzien.

De Filipijnen werden begin november getroffen door de tyfoon Haiyan. Er vielen ongeveer 6000 doden en meer dan 27.000 gewonden. Bijna 1800 mensen worden tot op de dag van vandaag vermist. Nederlandse hulporganisaties zamelen geld in via Giro 555. Die actie heeft tot op heden ruim 34 miljoen euro opgeleverd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen