POLITIEK26 jun '14 20:35Aangepast op 26 jun '14 21:07

Stadsbestuur Den Haag kan aan de slag

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Den Haag heeft officieel een nieuw stadsbestuur.

ANP
ANP

De zes nieuwe wethouders hebben donderdagavond de eed afgelegd. Daarmee komt, 99 dagen na de gemeenteraadsverkiezingen, een definitief einde aan een moeilijke collegevorming.

Het Haagse college bestaat uit vijf partijen: D66, PvdA, VVD, CDA en de Haagse Stadspartij (HSP). Zij bereikten 2 weken geleden een akkoord. Ze willen onder meer 10.000 van de 40.000 werkloze Hagenaars aan een baan helpen. Ook moeten er meer toeristen naar de stad komen en wil Den Haag elk jaar minstens één groot internationaal sportevenement houden.

Een van de wethouders is Tom de Bruijn (D66), die verantwoordelijk wordt voor financiën. De Bruijn was onder meer de Nederlandse vertegenwoordiger bij de Europese Unie. Hij was betrokken bij de Verdragen van Maastricht (1992) en Amsterdam (1997). Vorig jaar werkte hij in Griekenland om de corruptie daar aan te pakken.

De onderhandelingen tussen de vijf partijen verliepen de afgelopen 3 maanden erg moeilijk. Dat kwam doordat het vorige stadsbestuur besloot een omstreden cultuurpaleis te bouwen in het centrum van Den Haag. Dat Spuiforum-project was het geesteskind van D66. De grootste tegenstander was de HSP. De vijf partijen bereikten half mei een compromis over het project. Er komt een nieuw complex, maar het wordt opnieuw ontworpen. HSP-leider Joris Wijsmuller wordt als wethouder verantwoordelijk voor het project.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen