POLITIEK17 sep '14 20:03

Coalitie verwerpt kritiek op belastingplan

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De regeringspartijen VVD en PvdA verwerpen de kritiek van de oppositie op de belastinghervorming die het kabinet wil.

ANP
ANP

CDA en D66 vinden het plan vaag en de financiële dekking onduidelijk. Ook de SP noemt het ,,ongeloofwaardig''.

Volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra verwachten de oppositiepartijen te veel in te korte tijd. Een nieuw belastingstelsel zet je niet ,,in een achternamiddag'' in elkaar, zei hij woensdag tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer. Dat is het debat over de kabinetsplannen voor het komende jaar.

Het kabinet kwam dinsdag (Prinsjesdag) met de aanzet voor een nieuw belastingstelsel. Het wil op termijn 100.000 extra banen scheppen door de lasten met in totaal 15 miljard euro te verlagen, waarvan 3 tot 5 miljard netto.

Drijfzand

Het kabinet wil dat vooral betalen uit meevallers. De oppositie noemt die dekking ,,drijfzand''. Volgens CDA-leider Sybrand Buma en zijn D66-collega Alexander Pechtold zijn VVD en PvdA verdeeld over het nieuwe stelsel. De PvdA wil vermogens zwaarder belasten, de VVD wil geld vrij maken door te bezuinigen.

Maar Zijlstra en PvdA-leider Diederik Samsom lieten zich niet uit elkaar spelen. Volgens Samsom hebben de twee partijen ,,een mooi compromis'' gevonden. Voor zijn partij zijn er ,,geen taboes'' bij de belastinghervorming, al mag de huidige inkomensverdeling niet te veel onder druk komen te staan.

Eigen belastingplan

Het CDA kwam in het debat met een eigen belastingplan. Het wil volgend jaar de tarieven in de inkomensbelasting verlagen, zodat werken lonender wordt. Dat voorstel is bedoeld als opstartje naar een 'sociale vlaktaks', waarbij de huidige drie belastingtarieven worden teruggebracht tot één tarief. In het CDA-plan voor volgend jaar staat ook dat de accijnsverhoging op autobrandstof moet worden teruggedraaid en dat er honderden miljoenen meer voor veiligheid moeten komen.

Het CDA wil zijn voorstellen betalen door onder meer te bezuinigen op ambtenarensalarissen en misbruik in de zorg. De reacties waren negatief. Volgens Samsom zijn ouderen, vrouwen en uitkeringsgerechtigden de dupe van het CDA-plan. Zijlstra verweet Buma ,,loze woorden'', omdat hij eerdere uitspraken niet waarmaakt. Ook D66 en ChristenUnie zien weinig in de CDA-voorstellen.

Gerelateerde artikelen