POLITIEK27 apr '14 10:30

Van Baalen: geen formatierol koning niet erg

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - VVD-europarlementariër Hans van Baalen vindt het ,,helemaal niet erg'' dat de koning geen rol meer heeft in de kabinetsformatie.

ANP
ANP

Hij zei dat zondag in het tv-programma WNL Op Zondag. Van Baalen, lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van volgende maand, nam hiermee een ander standpunt in dan premier en VVD-leider Mark Rutte. Die zei in 2012 tijdens een partijcongres dat het staatshoofd zijn rol als ,,procesbegeleider'' in de formatie moet terugkrijgen.

Bij de laatste kabinetsformatie kwam koningin Beatrix, toen nog staatshoofd, buiten spel te staan en nam de Tweede Kamer de regie over. Volgens Rutte zou dat tot problemen hebben kunnen leiden als toen meer dan twee partijen aan tafel hadden gezeten.

Maar Van Baalen ziet er ook voordelen in dat de koning niet meer betrokken is bij de kabinetsformatie. Hij wees er op dat de vorst geen politicus is. Het is niet goed als de schijn wordt gewekt dat hij politieke opvattingen heeft. ,,Er moet geen kritiek zijn op de koning om politieke dingen.''

Gerelateerde artikelen