POLITIEK12 sep '14 11:24Aangepast op 12 sep '14 11:50

Plasterk positief over plan innen belasting

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt het ,,een interessante gedachte'' als gemeenten de mogelijkheid krijgen om belastingen te heffen die nu door het Rijk worden geïnd.,,Het is ook niet onlogisch'', zei hij vrijdag in Den Haag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.

ANP
ANP

,,Het is ook niet onlogisch'', zei hij vrijdag in Den Haag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. De beslissing waar belastinggeld aan wordt uitgegeven, wordt dan op een lager niveau genomen. ,,Willen we een zwembad, een schoolgebouw of liever lagere gemeentelijke belastingen?'', lichtte Plasterk toe.

Aan het plan zitten volgens hem wel veel haken en ogen. ,,Bijvoorbeeld wanneer je een verschuiving doet van inkomstenbelasting naar lokale belasting. Inkomstenbelasting is afhankelijk van iemands inkomen en lokale belastingen zijn dat niet per se. Daar moeten we dus goed over nadenken'', aldus de minister.

In Het Financieele Dagblad houdt de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen een pleidooi voor de andere wijze van belasting innen. Steden krijgen wereldwijd een steeds grotere rol op economisch en bestuurlijk gebied en daar hoort het innen van belasting bij, vindt hij. ,,Nederlandse gemeenten hebben in tegenstelling tot veel Europese steden nauwelijks een eigen belastinggebied. Dat is niet meer van deze tijd", aldus Van Aartsen.

In januari hield voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ook al een pleidooi voor meer gemeentelijke belastingheffing.

Gerelateerde artikelen