POLITIEK25 apr '14 10:11

Zijlstra: uitgaven voor defensie verhogen

Auteur: ANP Nieuws

ROTTERDAM (ANP) - Nederland moet zijn uitgaven voor defensie verhogen.

ANP
ANP

Het heeft te lang geleund op de grote bijdrage die de Verenigde Staten aan de NAVO leveren. Fractieleider Halbe Zijlstra van de VVD heeft dat vrijdag gezegd tijdens een bijeenkomst van de Liberale Internationale, de wereldwijde organisatie van liberale partijen.

Ook Europa moet volgens Zijlstra meer doen om de eigen veiligheid zeker te stellen. Slechts enkele Europese landen voldoen aan de NAVO-afspraak om 2 procent van de opbrengst van hun economieën aan defensie uit te geven. Ook Nederland voldoet met 1,15 procent niet aan die norm.

Zijlstra wees erop dat in West-Europa, en zeker ook in Nederland, de nadruk de afgelopen decennia lag op het opbouwen van de verzorgingsstaat. De uitgaven voor defensie in Nederland halveerden de aflopen 20 jaar tot 7,5 miljard, terwijl die voor de zorg bijna verdubbelden tot 80 miljard euro.

Zijlstra pleitte al eerder voor het verhogen van de defensie-uitgaven, overigens zonder concrete bedragen of een termijn te noemen. Hij herhaalde vrijdag dat ,,de Amerikanen niet oneindig voor onze vrijheid blijven betalen''. De VS verleggen volgens hem hun focus steeds meer van Europa en het Midden-Oosten naar de opkomende economische grootmachten in Azië. Terwijl de situatie in Oekraïne laat zien dat mogelijke militaire conflicten in Europa nog niet per definitie tot het verleden behoren, aldus Zijlstra.

Gerelateerde artikelen