POLITIEK13 mei '14 22:18Aangepast op 13 mei '14 22:39

GroenLinks als enige nog voor federaal Europa

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks is van de huidige Nederlandse partijen in het Europees parlement de enige die nog voluit pleit voor een federaal Europa, waarin de lidstaten ten behoeve van de samenwerking meer eigen zeggenschap opgeven.

ANP
ANP

Dat bleek dinsdag tijdens een debat in de Oude Zaal van de Tweede Kamer, dat georganiseerd was door Jong Nieuwspoort.

Van de zeven aanwezige lijsttrekkers toonde alleen Bas Eickhout zich een voorstander van een sterker Europa met meer federale macht en meer gemeenschappelijk beleid. Dat is nodig om Europa socialer en groener te maken, maar ook om samen een vuist te kunnen maken naar de Russische president Vladimir Poetin.

D66 had op het laatst afgezegd voor het debat, vanwege onenigheid met de organisatie. D66 wordt altijd als een zeer pro-Europese partij gezien, maar partijleider Alexander Pechtold zei zondag dat het verstandig is om het tempo in de EU aan te passen, om de kritische burger niet te verliezen. Lijsttrekkers in het debat reageerden cynisch op het op het laatste moment afzeggen van D66.

Miljardenlening

Volgens Eickhout is Poetin bezig Europa uit elkaar te spelen, onder meer met een miljardenlening aan Hongarije, dat daardoor harde sancties altijd zal blokkeren, verwacht Eickhout. De VVD en de PvdA verwachten dat de gerichte sancties die nu worden genomen, wel degelijk effect gaan hebben.

De PVV verwijt de EU met een ,,drang naar het oosten'' de situatie rond Oekraïne te hebben uitgelokt. CDA-lijsttrekker Esther de Lange is er ,,klaar mee dat de PVV steeds Poetin verdedigt''. Volgens haar zijn de verschillen binnen Europa te groot geworden en moet het mogelijk worden dat kleinere groepen EU-landen voorop gaan lopen.

Gerelateerde artikelen