POLITIEK18 aug '14 12:55Aangepast op 18 aug '14 13:22

Goede hoop op begrotingsakkoord

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft goede hoop dat het kabinet, de coalitiepartijen VVD en PvdA en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP het eens kunnen worden over de begroting van volgend jaar.Zijlstra zei dat maandag na afloop van het eerste begrotingsoverleg na de zomer op het ministerie van Financiën.

ANP
ANP

Zijlstra zei dat maandag na afloop van het eerste begrotingsoverleg na de zomer op het ministerie van Financiën. Ook PvdA-leider Diederik Samsom, D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-voorman Arie Slob toonden zich na afloop hoopvol. ,,Ik ben optimistisch gestemd dat we eruit komen'', zei Samsom.

De partijen praten over een extra lastenverlichting van circa een half miljard. Dat moet meer banen opleveren. D66 hamert daarnaast op de koopkrachtpositie van de middeninkomens. Voor de hogere inkomens heeft het kabinet al een lastenverlichting van een half miljard beloofd, terwijl de lagere inkomens volgens deze partij worden ontzien in de zorgplannen voor volgend jaar.

Extra geld Defensie

Daarnaast moet er nog extra geld gevonden worden voor Defensie, naar verluidt 50 tot 100 miljoen. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem is het verdere wensenlijstje ,,zeer beperkt''. De meeste verlangens van de fracties waren al voor de zomer bekend.

Dijsselbloem wees er ook op dat de financiële ruimte voor volgend jaar niet groot is. Volgens de minister is nu al ,,grosso modo'' duidelijk welke kant het op zal gaan bij de begrotingsbesprekingen. De resultaten worden op Prinsjesdag officieel bekendgemaakt.

Vrijdag gaat het begrotingsoverleg met de drie bevriende oppositiefracties verder. De coalitie heeft hun steun nodig om haar plannen door de Senaat te krijgen, waar ze geen meerderheid heeft. Dinsdag heeft het kabinet een ,,heidag'' in Diepenheim om zich te intern te beraden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen