POLITIEK7 okt '14 12:15

ChristenUnie voor militaire actie bij Kobani

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat Nederland meedoet aan internationale luchtaanvallen op doelen van Islamitische Staat (IS) bij de stad Kobani in het noorden van Syrië om vluchtelingen daar te ontzetten.

ANP
ANP

De partij pleit voor zo'n humanitaire interventie, die volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind beperkt moet zijn in tijd en plaats.

Zijn fractie ziet te veel bezwaren tegen deelname aan de bredere internationale strijd tegen IS in de rest van Syrië. Maar het gaat er nu om de vluchtelingen in Kobani te helpen, zei Voordewind. Een motie van de ChristenUnie van die strekking werd vorige week nog verworpen. De regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren waren tegen dat voorstel.

Voordewind hoopt echter dat de Kamer alsnog ,,de urgentie om iets te doen'' tot zich laat doordringen. Hij zei dat na afloop van het gesprek met Koerden, die volgens hem een dringende oproep hebben gedaan om hen in Syrië niet in de steek te laten.

De Kamer is ondertussen in afwachting van antwoorden van het kabinet op vragen over de situatie in Kobani. In een brief, die er voor 13.30 uur moet zijn, moet het kabinet helder maken wat de internationale coalitie tegen IS onderneemt om de burgers van Kobani te beschermen en of het de noodzaak ziet voor de internationale gemeenschap om de burgers daar te beschermen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen