POLITIEK12 nov '14 12:11Aangepast op 12 nov '14 13:06

Koenders gaat met VNO praten over 'rekening'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft ,,geen groot bedrag'' zien langskomen van VNO-NCW om een aantal consulaten-generaal open te houden.

ANP
ANP

Hij gaat nog eens praten met de werkgeversorganisatie over de 'rekening'.

Vorig jaar zei toenmalig werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer mee te willen betalen aan het openhouden van vijf consulaten-generaal. Toen hing de posten in München, Milaan, Antwerpen, Osaka en Chicago sluiting boven het hoofd.

Wientjes deed destijds een ,,dringend beroep'' op de politiek om sluiting te voorkomen. Hij zei dat het bedrijfsleven bereid was mee te betalen aan het openhouden van de posten. Tijdens een debat woensdag wilde de Kamer weten of VNO-NCW boter bij de vis heeft geleverd.

Over de brug

,,Is VNO-NCW over de brug gekomen?'', vroeg Han ten Broek (VVD). ,,Ik wil het bedrijfsleven houden aan deze afspraak'', zei Michiel Servaes van coalitiepartner PvdA. Ook D66 wilde opheldering.

Koenders zei dat hij de werkgevers ,,moeilijk kan dwingen'' om te betalen. Volgens hem deed Wientjes met zijn opmerking vooral een appel op de politiek om het brede postennetwerk in stand te houden.

De consulaten zijn trouwens gewoon opengebleven, hoewel ze wel kleiner zijn geworden. Een meerderheid in de Kamer keerde zich namelijk tegen de sluiting en daarop is de maatregel teruggedraaid.

Gerelateerde artikelen