POLITIEK12 nov '14 11:22Aangepast op 12 nov '14 11:37

'Ongerijmdheden in onderzoek Turkse jongeren'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het onderzoek waaruit blijkt dat Turkse jongeren massaal achter de terreurgroep IS staan, bevat ongerijmdheden.

ANP
ANP

Zo zeggen de jongeren in het onderzoek van Motivaction wel dat ze jihadstrijders van IS helden vinden, maar ook dat ze voor democratie en tegen een kalifaat zijn. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil daarom een diepgravend onderzoek naar de houding van de Turkse jongeren, waarbij doorgevraagd kan worden.

Asscher heeft dat woensdag gezegd na een bezoek aan de Kuba-moskee in IJmuiden. De minister reageerde dinsdag geschrokken op de enquête van Motivaction, net als veel Tweede Kamerleden. Bij zijn bezoek aan de moskee heeft hij overigens niemand getroffen die jihadstrijders steunt. ,,Iedereen walgt hier unaniem van IS.'' Dat gold volgens de minister ook voor jongeren die hij op de bijeenkomst sprak. ,,Samen strijden tegen IS'', was daar volgens hem de algemene gedachte.

Woensdagmiddag vindt een al eerder gepland overleg in de Kamer plaats over integratie. Naar verwachting zal het onderzoek van Motivaction daar uitgebreid aan de orde komen. PVV-leider Geert Wilders wil ook een apart debat met Asscher over de uitkomsten van het onderzoek. Wilders ziet die als een bevestiging van zijn stelling dat grote groepen moslims achter IS staan.

De Kuba-moskee in IJmuiden heeft de afgelopen tijd te maken gehad met diverse gewelddadige incidenten. Asscher onderstreepte bij zijn bezoek aan de moskee dat geweld tegen mensen vanwege hun geloof nooit geaccepteerd mag worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen