POLITIEK17 sep '14 16:28Aangepast op 17 sep '14 17:26

CDA wil honderden miljoenen voor veiligheid

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het CDA pleit ervoor honderden miljoenen extra uit te trekken voor veiligheid.

ANP
ANP

Volgend jaar zou 250 miljoen euro naar Defensie moeten gaan en 100 miljoen naar de inlichtingendiensten en het Openbaar Ministerie.

Dat staat in de tegenbegroting van het CDA voor 2015, die partijleider Sybrand Buma woensdag presenteerde tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Volgens hem heeft onze veiligheid een hogere prijs dan we er nu voor betalen en ,,hoger dan de coalitie op dit moment lijkt te beseffen''.

Defensie krijgt er in de kabinetsplannen in 2015 50 miljoen euro bij, in 2016 150 miljoen en vanaf 2017 gaat het jaarlijks om 100 miljoen euro extra. Volgens Buma is dat niet meer dan een beginnetje. In de afgelopen 24 jaar werd alleen maar bezuinigd op Defensie, dus ook toen het CDA in de regering zat. Buma benadrukte dat hij daarvoor de verantwoordelijkheid blijft nemen. Maar nu is het volgens hem tijd voor een omslag. Hij wil ook een visie van het kabinet over wat nodig is om de veiligheid in binnen- en buitenland ,,op peil'' te brengen.

Eerder op de dag zei regeringspartij VVD ook al dat het kabinet na volgend jaar opnieuw meer geld zou moeten vrijmaken voor Defensie.

Gerelateerde artikelen