POLITIEK2 okt '14 10:05

Ordina hard onderuit door fraudezaak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Ordina kreeg donderdagochtend een harde klap op de beurs in Amsterdam.

ANP
ANP

Het bedrijf verloor bijna een vijfde van zijn beurswaarde nadat het televisieprogramma Zembla de automatiseerder in verband had gebracht met mogelijke fraude in aanbestedingsprocedures bij de overheid. Zelf liet Ordina weten de aantijgingen te onderzoeken.

Ordina zou de regels hebben overtreden in twee aanbestedingsprocedures in 2006 en 2009. De opdrachtgevers waren het ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Rotterdam. Afgelopen weekeinde bleek al dat het ict-bedrijf in 2009 vertrouwelijke informatie toegespeeld kreeg van een eigen werknemer, die op dat moment als reservist van de landmacht in de Afghaanse provincie Uruzgan was gelegerd.

In een reactie liet Ordina weten dat het afgelopen zomer advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek heeft ingeschakeld voor een intern onderzoek. Daar zijn voorlopig geen aanwijzingen uitgekomen voor onregelmatigheden. Enkele dossiers die Zembla daarna nog heeft aangedragen, worden echter nog doorgespit. De uitkomsten van dat onderzoek worden in de loop van deze maand verwacht.

Aboutaleb

Een van de zaken die nu nog op het bureau van De Brauw Blackstone Westbroek liggen, is dat van de lekkende militair. Voorlopig onderzoek heeft volgens Ordina uitgewezen dat de man de desbetreffende communicatie met zijn civiele werkgever vooraf had afgestemd met Defensie. Bovendien stelt het bedrijf er geen commercieel voordeel van te hebben gehad.

De gemeente Rotterdam liet weten de beschuldigingen van fraude te bestuderen. ,,Wij nemen het signaal dat er mogelijk onregelmatigheden zijn bij deze aanbestedingen serieus, en zijn op 2 september een onderzoek gestart'', schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad.

Kamerlid Kees Verhoeven van oppositiepartij D66 wil dat Ordina flink wordt gestraft als de aantijgingen kloppen, bijvoorbeeld met een boete of een voorlopige uitsluiting van nieuwe aanbestedingen. ,,Dit is corruptie en doet sterk denken aan de bouwfraude. Door op deze manier vals te spelen, zet je ook andere bedrijven die wel eerlijk zijn buitenspel. Uiteindelijk betaalt de burger de rekening'', zei hij.

Gerelateerde artikelen