POLITIEK14 okt '14 07:02

D66: moderniseer verouderde wetten

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Verouderde wetten kunnen vernieuwende bedrijven als Uber en Spotify in de weg zitten.

Kees Verhoeven. ANP
Kees Verhoeven. ANP

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zou daarom een grote operatie moeten leiden waarbij op alle ministeries de wetten en regels tegen het licht worden gehouden. Dat vindt D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven.

Hij wil de regels zo moderniseren dat zowel bestaande als vernieuwende bedrijven er mee uit de voeten kunnen. Verhoeven denkt daarmee maatregelen als het tijdelijk verbod waarmee taxibemiddelaar Uber in Duitsland te maken kreeg, te voorkomen. Hij ziet Kamp als de aangewezen ,,regelregisseur'' en heeft een lijst met wetten en regels gemaakt waarmee de minister meteen aan de slag zou kunnen.

Een greep uit dat rijtje: pas de drank- en horecawet zo aan dat de combinatie detailhandel-horeca veel makkelijker wordt waardoor de bakker ook een kopje koffie met een vers broodje kan verkopen. Zorg voor eenheid in de btw op boeken. Voor zogeheten e-books geldt nu 21 procent btw, terwijl het vertrouwde papieren boek wordt belast met 6 procent. Regel in de wet personenvervoer dat de prijs voor een rit met de taxi via een app kan worden berekend en dat na de rit per e-mail een factuur volgt. En geef boeren de kans met een drone insecten te bestrijden die een deel van hun gewassen belagen. Ook vindt D66 tijd om de Zondagswet te herzien, waarmee gemeenten kunnen bepalen dat er op zondag voor 13.00 uur geen lawaai wordt gemaakt of optochten en bijeenkomsten worden gehouden.

De Tweede Kamer bespreekt dinsdagavond de begroting van Economische Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen