POLITIEK14 feb '14 16:44

'Geen reden voor zorg over coalitie'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte en andere ministers maken zich geen zorgen over de samenwerking tussen coalitie en bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP.Dat er irritatie was bij PvdA-leider Diederik Samsom nadat D66 tegen zijn partijgenoot minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) een motie van wantrouwen had ingediend, vindt Rutte begrijpelijk.

ANP
ANP

Dat er irritatie was bij PvdA-leider Diederik Samsom nadat D66 tegen zijn partijgenoot minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) een motie van wantrouwen had ingediend, vindt Rutte begrijpelijk. Maar volgens hem kunnen Samsom en de andere hoofdrolspelers op het Binnenhof ,,tegen een stootje''.Het uitspreken van emoties werkt ,,reinigend'', zei de premier en VVD-leider vrijdag.

Ook vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) is niet bang dat de relatie met D66 onder druk is komen te staan. VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) ziet evenmin ,,krassen op de samenwerking''.

Asscher

Asscher heeft ook niets gemerkt van onrust in de PvdA-fractie. Daar zou volgens mediaberichten Samsom onder vuur liggen. Plasterk noemde die berichten vrijdag ,,echt onzin''. ,,Hij is onze buitengewoon gewaardeerde leider'', zei hij over Samsom

Plasterk kreeg dinsdag een motie van wantrouwen voor zijn kiezen in het debat over het onderscheppen van telefoongegevens door geheime diensten. Hem werd verweten de Kamer daarover niet te hebben geïnformeerd, nadat hij eerder onjuiste mededelingen had gedaan in het tv-programma Nieuwsuur.

Na het debat noemde Samsom deze motie ,,volstrekt onbegrijpelijk''. Volgens de PvdA-leider had Plasterk in het debat duidelijk gemaakt dat hij de werkwijze van de inlichtingendiensten niet mag onthullen. Hij kon de Kamer dus helemaal niet informeren. Volgens bronnen zou de PvdA-leider woedend zijn geworden toen D66-leider Alexander Pechtold de gewraakte motie indiende.

Samsom en Pechtold

Samsom en Pechtold hebben de kwestie inmiddels uitgepraat. Zij hadden een ,,goed gesprek waarin een en ander is opgehelderd'', werd vrijdag bekend. Pechtold zei eerder deze week al dat de samenwerking met de coalitie door de gang van zaken niet in gevaar is gekomen.

Rutte wees er vrijdag nog eens op dat de motie tegen Plasterk is verworpen en dat de PvdA-bewindsman nog in functie is. De premier is daar blij om. De motie werd overigens niet gesteund door ChristenUnie en SGP.

Gerelateerde artikelen