POLITIEK29 okt '14 07:09

D66 wil 'doorstroomlening' voor huiseigenaren

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - D66 wil een oplossing voor huizenbezitters met een restschuld.

ANP
ANP

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven pleit woensdag tijdens de behandeling van de begroting voor Wonen en Rijksdienst voor een soort ,,doorstroomlening'' voor huizenbezitters die anders te veel aan hun oude huis gebonden zijn.

De schuld wordt in dit plan niet kwijtgescholden, maar is wel makkelijker te voldoen. In het voorstel wordt voor de restschuld een tweede hypotheek afgesloten bij een regionaal fonds gevuld door provincies en gemeenten. De gewone hypotheek wordt afgesloten bij reguliere geldverstrekkers, zoals banken. De kleinere restschuldhypotheek wordt annuïtair (met een vast bedrag en een gelijk blijvende rente) en versneld afgelost.

Het geld vloeit weer terug in het fonds door aflossing van de schulden. Het voorstel van D66 sluit volgens de partij aan bij een particulier initiatief van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). D66 roept woonminister Stef Blok op werk te maken van de oprichting van deze restschuldfondsen door middel van een eenmalige Rijksbijdrage.

Om het fonds op te zetten is volgens D66 een bedrag van 10 miljoen euro nodig, te betalen uit het verlagen van het ziekteverzuim bij de Rijksdienst. Dat streven zou toch al 35 miljoen opbrengen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen