POLITIEK15 apr '14 14:56Aangepast op 15 apr '14 17:05

Opstelten vraagt duiding over getuigenis

Auteur: ANP Nieuws

<p>DEN HAAG (ANP) - Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft aan het college van procureurs-generaal ,,een duiding'' gevraagd van de getuigenis dinsdag van een oud-politieman in de zaak rond oud-topman van justitie Joris Demmink.

Tegelijk zei Opstelten dat hij ook na deze getuigenis staat voor wat hij tot nu toe in deze kwestie heeft gezegd en geschreven, namelijk dat Demmink niet voorkomt in het zogeheten Rolodex-onderzoek.

Opstelten reageerde op de beweringen van oud-politieman Emile Broersma. Die verklaarde in de civiele zaak rond Demmink onder meer dat zijn toenmalige korpschef ervoor heeft gezorgd dat dit strafrechtelijke onderzoek naar georganiseerd kindermisbruik door hooggeplaatste figuren, destijds voortijdig werd afgeblazen.

De minister zei dinsdag dat hij kennisgenomen heeft van deze beweringen, maar een duiding wil zodat hij een en ander beter kan plaatsen. Dat doet hij vaker als het gaat om verklaringen van getuigen, zei hij. Hij wacht een reactie van het Openbaar Ministerie af en wilde niet vooruitlopen op de conclusies van het onderzoek.

Geen twijfel

De bewindsman zei niet te twijfelen nu meerdere getuigen de naam van Demmink hebben genoemd. ,,Ik ga uit van de feiten die zijn gebaseerd op ambtsberichten van achtereenvolgende ministers en colleges van procureurs-generaal,'' aldus Opstelten.

Voor de NOS-radio zei de minister opnieuw overtuigd te zijn van de onschuld van Demmink. ,,Het was niks, het is niks en het wordt niks.'' Tegelijk zei hij ,,dat dit niet wegneemt dat ik er volledig voor sta en ervoor dien te staan dat het OM nu volledig zijn onderzoek kan doen en niet gehinderd wordt door mijn uitspraken.''

De woordvoerder van Opstelten meldde aan het ANP dat de minister op geen enkele manier heeft bedoeld te suggereren dat hij vooruitloopt op de conclusies van het onderzoek.

Gerelateerde artikelen