“We hebben het dieptepunt van de crisis achter de rug, ik geloof dat het niet vruchtbaar is om te blijven discussiëren over het bij elkaar houden van de eurozone”, legt Jeroen Dijsselbloem uit tegen BNR’s Anke Truijen in Brussel.
Uiterste consequentie
De vorige minister van Financiën De Jager was, samen met premier Rutte en een meerderheid van de Tweede Kamer, voorstander van het beleid dat het opzeggen van het lidmaatschap de uiterste consequentie moet zijn voor landen die zich niet aan de Europese afspraken over hervormingen en begrotingsbeleid houden.
“Op het dieptepunt van de crisis lag die vraag op tafel, maar ik vind de vraag nu niet meer van belang”, zegt Dijsselbloem.
Motie van wantrouwen
Een motie van wantrouwen tegen minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is
dinsdag in de Tweede Kamer alleen gesteund door de partij die de motie had
ingediend, de PVV. Alle andere fracties stemden tegen.
Volgens de PVV is de 'eurofiele' Dijsselbloem met zijn benoeming tot voorzitter van de eurogroep al omgedoopt tot mister euro, maar kan hij onmogelijk 'twee heren dienen'. “Of je staat voor het Nederlands belang, of voor het belang van de euro”, zegt PVV-Kamerlid Tony van Dijck tegen BNR’s Hans Verbeek.
Dijsselbloem moet volgens de PVV niet het Europees belang dienen, maar uitsluitend het Nederlands belang.
SP kritisch
De SP was vooraf ook kritisch over de benoeming van Dijsselbloem tot
voorzitter van de eurogroep. De Socialistische Partij is het wel eens met de
uitspraak van Dijsselbloem over het uitzetten van landen uit de euro. “Ik ben
het eens met de koers om landen er niet meer uit te gooien. Uiteraard kan het
wel zo zijn dat landen noodzakelijkerwijs uit de euro moeten, maar die keuze
moeten ze zelf kunnen maken.”
Bovendien vindt de SP dat Dijsselbloem de kans moet krijgen om nu te laten zien dat hij wel degelijk Nederlandse belangen kan dienen.
Begrip voor Spanje
Niet alleen in het binnenland worden er kritische noten gekraakt over de aanstelling van Dijsselbloem. Eerder werd bekend dat Spanje tegen de aanstelling van Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep stemde.
Na afloop van overleg in Brussel zei Dijsselbloem ‘enig begrip' te hebben voor het motief van Spanje om niet in te stemmen met zijn benoeming als voorzitter van de eurogroep. De Spaanse minister Luis De Guindos had aangegeven dat Spanje zich onderbedeeld onderbedeeld vond in functies binnen de Europese Unie.
Vertegenwoordigd voelen
Spanje, de vierde economie van Europa, had een zetel in het bestuur van de Europese Centrale Bank, maar toen de termijn van de Spanjaard verliep, was het geen landgenoot die hem opvolgde.
Dijsselbloem zei dat het belangrijk is dat alle landen zich vertegenwoordigd voelen in de EU-instellingen. “Maar dat kan niet altijd en niet altijd is een evenwichtige verdeling mogelijk. Maar dat we er aandacht voor moeten houden, vind ik reëel.''
Scheve verhouding
De Guindos zei te verwachten dat de in zijn ogen scheve verhouding gecorrigeerd zou worden. Dijsselbloem zei begrip te hebben voor die verwachting. Mogen mogelijkheden zich voordoen, dan zou de EU daar naar moeten kijken, vindt de kersverse voorzitter van de eurogroep.
Al sinds zijn bezoek vorige week donderdag in Madrid was Dijsselbloem op de hoogte van het Spaanse standpunt, zo zei hij. De minister heeft De Guindos uitgenodigd om naar Den Haag te komen. Dat zal op korte termijn gebeuren.
Frankrijk
BNR schreef eerder dat Frankrijk, bij monde van de minister van Financiën Pierre Moscovici, de visie van Dijsselbloem onvoldoende helder voor ogen had.
In NRC Handelsblad staat maandag dat Frankrijk gecompenseerd wilde worden voor de aanstelling van de Nederlander, omdat Dijsselbloem van de Duitse school zou zijn.
Duidelijke agenda
Als uitruil zou bondskanselier Merkel de Franse president Hollande hebben toegezegd dat Frankrijk de voorzitter van het Europese bankentoezicht mag leveren. Dit is volgens de krant echter nog geen fait accompli, omdat het Europees Parlement erbij betrokken moet worden.
Toch gaf Moscovici, die zelf ook oren had naar de functie van Dijsselbloem, zijn verzet op: Dijsselbloem heeft volgens zijn wens een duidelijke agenda gepresenteerd.