POLITIEK15 apr '14 17:44

D66 wil reactie kabinet op mislukt EU-lijstje

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - D66 wil snel een brief van het kabinet over het lijstje van 54 punten aan bevoegdheden die het kabinet wilde terughalen uit Brussel.

ANP
ANP

Volgens onderzoek door Vrij Nederland is daar nog maar bar weinig van terecht gekomen: 5 punten zijn binnen, over 20 wordt nog onderhandeld.

D66-leider Alexander Pechtold was al cynisch toen het kabinet het lijstje ,,op ronkende'' wijze indiende, maar is dat nu nog meer. ,,Het grote probleem van dit kabinet is dat VVD en PvdA elkaar gegijzeld houden. Van de één mag er geen grammetje bij, van de ander mag er geen grammetje af. Ik roep het kabinet op om te stoppen met deze zinloze exercitie en werk te maken van een sterk Europa dat goed is voor Nederland."

Volgens Vrij Nederland zijn de successen bij het terughalen van bevoegdheden op één hand te tellen. Zo houden de EU-landen op aandringen van Nederland de volledige zeggenschap over het kustbeheer en zijn de regels voor de kwaliteit van het oppervlaktewater flexibeler geworden.

Pechtold is er niet van onder de indruk. ,,Ik geloof niet dat de onvrede van mensen met Europa zit bij de regels rond de kwaliteit van oppervlaktewater. Om het vertrouwen in Europa te herstellen, moeten mensen meer invloed krijgen op wat er in Europa besloten wordt.''

Gerelateerde artikelen