POLITIEK11 nov '14 15:34

Plan voor betere ventilatie nieuwbouw mislukt

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het gaat vrijwel zeker niet lukken om voor het einde van 2015 alle nieuwe woningen te voorzien van goede ventilatie.

ANP
ANP

Het actieplan dat daarvoor is opgesteld levert niet het gewenste resultaat op, meldde staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) dinsdag.

Veel ventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen voldoen niet. Slechte ventilatie kan gezondheidsproblemen opleveren. Om dat probleem aan te pakken, tekende toenmalig staatssecretaris Joop Atsma in 2012 een actieplan met de bouw- en installatiesector, woningbouwverenigingen, ontwikkelaars en consumentenorganisaties.

Het actieplan behelst onder meer een keuringsmethode voor ventilatiesystemen, scholingsactiviteiten en een informatiepunt met website. Maar er is geen vraag naar deze zaken, schrijft Mansveld aan de Tweede Kamer. Bij de keuze van een nieuwe woning zijn goede ventilatievoorzieningen geen of een zeer ondergeschikt punt van aandacht. Voor opdrachtgevers in de bouw heeft het ook niet de hoogste prioriteit.

De partijen gaan zich meer richten op kopers, aldus Mansveld. Die moeten gestimuleerd worden om expliciet te vragen naar goede ventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen. Ook moet de kwaliteit van ventilatiesystemen worden opgenomen in het wetsvoorstel die de kwaliteit voor het bouwen moet waarborgen.

Gerelateerde artikelen