POLITIEK5 sep '13 05:16Aangepast op 5 sep '13 06:27

Kamer praat over veiligheid chemie

Auteur: ANP Nieuws

De veiligheid bij chemische bedrijven is vandaag onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer.

Tijdens een debat in de grote zaal zal met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) worden gesproken over de beperkte daling van het aantal gevaarlijke chemische bedrijven dat onder verschept toezicht staat.

Het debat is aangevraagd door Liesbeth van Tongeren van GroenLinks, die de afname veel te langzaam vindt gaan. Zij pleit er bovendien al langer voor dat chemische bedrijven die drie keer in de fout gaan, worden gesloten. De overheid moet volgens Van Tongeren eerder ingrijpen als een bedrijf het laat afweten en moet concrete maatregelen nemen om de sector veiliger te maken.

Mansveld

Mansveld kwam dinsdag namens het kabinet met een pakket maatregelen om de veiligheid in de chemie te verbeteren. Als uiterste redmiddel wil ze zelf kunnen ingrijpen. Daarom gaat ze de wet aanpassen. Mansveld reageerde daarmee op een advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die eerder een zeer kritisch rapport opstelde over de slechte veiligheidssituatie bij tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse haven.

Bij Odfjell deden de toezichthouders hun werk niet goed, waardoor medewerkers en de omgeving gevaar liepen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen