POLITIEK11 nov '14 19:47

Kritiek op langer doorwerken na AOW-leeftijd

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het kabinetsplan om gepensioneerden te stimuleren te blijven werken, leidt tot verdringing van oudere werknemers die nog niet AOW-gerechtigd zijn.

ANP
ANP

De Raad van State schrijft dat een in een advies over een wetsvoorstel dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het hoogste adviesorgaan roept het kabinet op het voorstel te heroverwegen.

Een woordvoerder van Asscher wijst erop dat het voorstel flink is aangepast. Volgens hem is daarmee tegemoet gekomen aan de kritiek van de Raad van State.

Het adviesorgaan heeft zich gebaseerd op het oorspronkelijke plan, dat dateert uit de vorige kabinetsperiode. Asscher heeft diverse wijzigingen aangebracht die verdringing moeten tegengaan. Zo worden werkgevers niet verplicht in te gaan op verzoeken van een AOW’er om het aantal te werken uren uit te breiden.

De FNV, die tegen het plan van Asscher is, reageert met instemming op de kritiek van de Raad van State. Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts is die ,,vernietigend''. ,,Eigenlijk zegt de raad dat dit voorstel de prullenbak in kan. Ik kan daar niets anders dan volledig mee instemmen. Ook wij hebben eerder gewaarschuwd voor de verdringing van werknemers onder de AOW-gerechtigde leeftijd en de desastreuze gevolgen voor hardwerkend Nederland. Ik ga ervan uit dat de Tweede Kamer dit advies zeer serieus neemt en dit wetsvoorstel afwijst."

Gerelateerde artikelen