POLITIEK15 mei '14 10:39

'Parlementen moeten meer samenwerken in EU'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse parlement kan meer grip krijgen op de besluitvorming in de Europese Unie als het meer zou samenwerken met andere nationale parlementen en met het Europees Parlement.

ANP
ANP

Die zijn namelijk vaak gelijktijdig met dezelfde onderwerpen bezig. Door elkaar in een vroeg stadium te informeren, bijeenkomsten te organiseren en samen op te trekken, kunnen de volksvertegenwoordigers van de 28 lidstaten meer invloed uitoefenen op het Brussels beleid.

De manier waarop de parlementen hun contact en samenwerking kunnen verstevigen, staat in een rapport dat VVD-Tweede Kamerlid René Leegte heeft opgesteld en donderdag overhandigde aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. De liberaal kreeg eind 2013 de opdracht van de Tweede Kamer om dit te onderzoeken. Doel is om de kiezers in Nederland en de andere lidstaten beter te vertegenwoordigen in Brussel.

Leegte pleit onder meer ervoor dat de Kamer zich nu al voorbereidt op het voorzitterschap dat Nederland in 2016 tijdelijk zal bekleden en daarvoor onderwerpen aandraagt. Ook moet de informatie op de Brusselse agenda duidelijker worden. De VVD'er vindt dat nieuw beleid niet altijd aan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, moet worden overgelaten. Ook de parlementen zelf kunnen volgens hem plannen ontwikkelen en naar voren brengen. ,,De Europese Commissie heeft misschien wel het recht van initiatief, maar niet het monopolie op goede ideeën'', aldus Leegte.

Gerelateerde artikelen