POLITIEK23 okt '14 07:22Aangepast op 23 okt '14 09:20

PvdA wil buurtbewoners meer zeggenschap geven

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Buurtbewoners moeten als eerste het recht krijgen om op een vrijkomend gebouw met een maatschappelijke functie of een stuk grond in hun wijk te bieden.

ANP
ANP

Dat kunnen schooltjes of buurthuizen zijn of een stuk land waarop een buurtcentrum kan komen. Het is een opvallend onderdeel van een plan van de PvdA om mensen meer zeggenschap in hun eigen buurt te geven.

Volgens het PvdA-Tweede Kamerlid Grace Tanamal donderdag lopen goede buurtinitiatieven te vaak op niets uit door onnodige gemeentelijke regelgeving. Zij wil daarom gaan experimenteren met buurtrechten. Hierdoor moeten bewoners ,,weer grip op hun eigen buurt'' krijgen.

,,Veel buurtbewoners willen hun buurthuis zelf beheren omdat zij ideeën hebben over hoe het beter kan. Die ruimte moeten we hun geven. Want wijken en buurten zijn van hun bewoners'', aldus Tanamal. Met buurtrechten wil zij mensen de mogelijkheid geven om voorzieningen in de wijk zelf te regelen.

Daarbij denkt Tanamal dan aan zaken zoals het ophalen van het vuilnis of het beheer van het buurthuis. Ook krijgen ze het recht om een buurtplan te maken waarin ze hun wensen over de inrichting van de wijk zetten. Dat plan moet dan opgenomen worden in de gemeentelijke voorstellen voor de buurt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen