POLITIEK11 feb '14 15:09Aangepast op 11 feb '14 17:41

Brussel baant weg voor omstreden genmais

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Ondanks het verzet van een groot aantal EU-lidstaten, lijkt niets de teelt van een nieuwe genetisch gewijzigde maissoort nog in de weg te staan.

ANP
ANP

De Europese Commissie maakte dinsdag duidelijk dat zij toestemming wil verlenen voor de omstreden genmais 1507.

De 28 EU-lidstaten zijn uiterst verdeeld: 19 landen zijn tegen, maar grote landen als Groot-Brittannië en Spanje voor en Duitsland neemt een neutrale positie in. Nederland behoort onder druk van de Tweede Kamer tot de tegenstanders.

Door de patstelling bij de lidstaten is Brussel aan zet. Volgens Europese spelregels kan de Europese Commissie in principe niets anders dan akkoord gaan. Het Europees Hof van Justitie tikte de commissie eind vorig jaar nog op de vingers omdat er nog steeds geen besluit was genomen over toelating. Producent Pioneer (DuPont) diende al in 2001 een aanvraag in.

Greenpeace

Critici, zoals de internationale milieuorganisatie Greenpeace, stellen dat de genmais schadelijk kan zijn voor vlinders en motten. In een eerste reactie waarschuwde Greenpeace Brussel de toelating er niet door te duwen, gezien ,,de politieke weerstand en de zorgen over de gevolgen voor het milieu.''

De Europese Commissie wijst op zes positieve adviezen van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA. Mais 1507 biedt weerstand tegen schadelijke nachtvlinderrupsen, zoals de Europese maisboorder.

Gerelateerde artikelen