POLITIEK18 aug '14 11:47

Pechtold bezorgd over middeninkomens

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Alexander Pechtold maakt zich zorgen over de middeninkomens in 2015.

ANP
ANP

Hij wil dat die in 2015 meer te besteden krijgen door lastenverlichting.

,,Dat is goed voor de economie en dus ook voor de werkgelegenheid'', zei Pechtold maandag voor hij aanschoof bij het coalitieoverleg op het ministerie van Financi"en. Volgens Pechtold hebben de coalitiepartijen te weinig aandacht voor de koopkracht van middeninkomens. In de kabinetsplannen voor onder meer de zorg valt deze groep ,,tussen wal en schip''.

Ook ChristenUnie en SGP sloten maandag aan bij het eerder begonnen overleg tussen de top van het kabinet en de coalitiepartijen VVD en PvdA.

ChristenUnie en SGP

Net als D66 willen ChristenUnie-leider Arie Slob en zijn SGP-collega Kees van der Staaij dat er volgend jaar extra lastenverlichting komt voor de lagere en middeninkomens. Om de financiële positie van de hogere inkomens te verbeteren heeft het kabinet eerder al 1 miljard gereserveerd.

De drie oppositiefracties, die nodig zijn om de kabinetsplannen door de Eerste Kamer te krijgen, hebben ook wensen in ,,de buitenlandhoek'', zoals Pechtold het noemde. Ze denken vooral aan wat extra's voor Defensie. Voor Van der Staaij moet er ook goed gekeken worden naar de positie van boeren en tuinders, die de dupe zijn van een boycot door Rusland.

Niet makkelijk

Slob verwacht dat de gesprekken over de begroting voor volgend jaar ,,politiek niet makkelijk'' zullen zijn. Hij noemde de werkloosheid als grootste probleem. Via het verlagen van de lasten op arbeid moet die omlaag worden gebracht.

Pechtold en Van der Staaij onderstreepten dat de plannen voor volgend jaar niet mogen leiden tot een hoger overheidstekort of een hogere staatsschuld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen