POLITIEK16 mei '14 10:35Aangepast op 16 mei '14 14:40

'Geen vrees voor stabiliteit PvdA en kabinet'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Ministers van VVD en PvdA maken zich geen zorgen over de stabiliteit van de PvdA en de regeringscoalitie.

ANP
ANP

Dat hebben ze vrijdag gezegd. Ze reageerden op een bericht in De Telegraaf dat de positie van PvdA-leider Diederik Samsom wankelt en onhoudbaar dreigt te worden na weer een slechte uitslag bij de Europese verkiezingen volgende week.

Volgens VVD-minister Henk Kamp (Economische Zaken) is de PvdA ,,een hele stabiele partner in het kabinet, rustig en weloverwogen''. Kamp schat niet in dat er problemen ontstaan als de PvdA het bij de verkiezingen volgende week slecht doet. ,,De PvdA zit er volgens mij rustig.''

PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maakt zich ,,geen enkele zorgen'' over de coalitie en de positie van Samsom. ,,Ik ken de PvdA heel goed en er is geen sprake van paniek.''

Asscher

PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher weet zeker dat het kabinet er over een week nog zit en dat ook Samsom dan nog in functie is. Verder voelde hij geen behoefte om te reageren op ,,anonieme roddel''.

Ook minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) ontkende dat er in zijn partij sprake is van paniek. ,,We gaan rustig door. We moeten ons niet door roddelen en stoken laten afleiden.'' PvdA-leider Samsom moet volgens Plasterk ,,zeker door''.

Blok

Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst, VVD) reageerde luchtig. ,,Aan sombere verhalen doe ik niet mee op een mooie dag als deze.''

D66-leider Alexander Pechtold zei vrijdag tegenover BNR dat er in Den Haag sprake is van spanning en dat dat zijn weerslag heeft op de regering. ,,Als partijen veel verliezen, leidt dat altijd tot instabiliteit.'' Pechtold zei ook dat het kabinet meer moet doen dan op de winkel passen, anders kan het er beter mee stoppen. D66 is een van de 'bevriende' oppositiepartijen die het kabinet nodig heeft om zijn plannen door de Senaat te krijgen.

Gerelateerde artikelen