POLITIEK26 nov '14 07:17

PvdA op bres voor collectieve pensioen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Werknemers moeten collectief blijven sparen voor hun pensioen.

ANP
ANP

Aanpassingen aan het huidige pensioensysteem zijn nodig, maar de kern moet overeind blijven. ,,Nederland heeft zowat het meest weerbare stelsel ter wereld. Dat moeten we behouden.''

PvdA-Kamerlid Roos Vermeij zal dat woensdag naar voren brengen bij de behandeling van de begroting van minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.

Klijnsma is bezig met een nationale pensioendialoog met onder meer vakbonden, werkgevers, jongerenorganisaties en pensioenuitvoerders. Die moet leiden tot een discussie en mogelijk tot een ingrijpende verbouwing van het Nederlandse pensioensysteem.

Doorsneepremie

Maar wat de PvdA betreft mag dat niet leiden tot het vervangen van het huidige stelsel door een systeem waarin iedereen zijn eigen pensioenspaarpotje heeft en er geen verplichte collectieve regeling meer bestaat. Wel moet het volgens Vermeij makkelijker worden je pensioen mee te nemen als je van werkkring verandert. Ook het huidige systeem van de doorsneepremie - waarbij jong en oud hetzelfde bedrag betalen - moet tegen het licht worden gehouden. De doorsneepremie pakt nadelig uit voor jongeren.

Vermeij zal in het debat met Asscher en Klijnsma het belang van collectieve afspraken benadrukken. Ze vindt dat zzp'ers en flexwerkers meer moeten profiteren van deze regelingen op het gebied van sociale zekerheid. Ze wil onder meer dat zzp'ers makkelijker toegang krijgen tot kinderopvang.

De PvdA kiest hiermee een heel andere insteek dan de VVD. VVD-Kamerlid Anne Mulder gaat in het begrotingsdebat juist pleiten voor een ,,dynamische arbeidsmarkt'', waarin vaste en flexibele contracten naast elkaar bestaan. Het bedrijfsleven mag volgens de liberalen niet worden opgezadeld met collectieve verplichtingen bij bijvoorbeeld ziekte en arbeidsongeschiktheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen