POLITIEK24 apr '14 14:22Aangepast op 24 apr '14 15:01

Dijsselbloem: ook meevallers op afdracht EU

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Naast een tegenvaller op de Nederlandse bijdrage aan de Europese Unie, zijn er ook forse meevallers op dat gebied.

Mark Harbers. ANP
Mark Harbers. ANP

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat donderdag in een Kamerdebat. Hij verwacht dat de som van mee- en tegenvallers positief zal zijn, maar definitieve cijfers kan hij pas op Prinsjesdag geven.

Nederland kan rekenen op meevallers omdat onze economie zich ten opzichte van de ramingen slechter ontwikkelde dan die in landen als Duitsland, Frankrijk en België. Dat betekent dat onze bijdrage in de totale EU-begroting daalt en dat leidt tot een structurele financiële meevaller, aldus Dijsselbloem.

Die staat dan tegenover de tegenvaller als gevolg van een nieuwe rekenmethode, waardoor de Nederlandse economie groter is dan eerder. Omdat de EU-afdracht een percentage is van het bruto binnenlands product, laat dit de Nederlandse bijdrage aan Brussel vanaf volgend jaar stijgen. Dijsselbloem herhaalde dat Nederland in elk geval geen naheffing krijgt op basis van de nieuwe rekenmethode.

In het Kamerdebat wond de PVV zich op over de tegenvaller. In antwoord op vragen van de PVV noemde VVD-Kamerlid Mark Harbers de verhoging een voldongen feit waar ,,helemaal niets aan te veranderen is''. Harbers wees er op dat de nieuwe rekenmethode wereldwijd geldt en al in de Verenigde Staten en in Japan is doorgevoerd. Hij sprak de suggestie tegen dat er sprake is van een ,,snood Europees plan'' om de bijdragen van EU-landen te verhogen. De totale EU-begroting gaat immers niet omhoog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen